Predstavljeni novi konkursi za razvoj turizma i starih zanata

Bez autora
Sep 23 2013

Na današnjoj konferenciji za medije, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predstavio je novoobjavljena četiri konkursa: tri iz oblasti turizma i jedan iz oblasti umetničkih i starih zanata. Mala i srednja preduzeća, lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, neprofitne institucije i udruženja, kao i nevladine organizacije, mogu konkurisati podnošenjem tražene dokumentacije, a shodno uslovima konkursa. Sa novim konkursima iz oblasti turizma, za koje su izdvojena sredstva od 43,5 miliona dinara, zaokružen je ovogodišnji paket mera za unapređenje turističke ponude Vojvodine koji je dostigao iznos od 82,5 miliona dinara.

Predstavljeni novi konkursi za razvoj turizma i starih zanataNa današnjoj konferenciji za medije, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predstavio je novoobjavljena četiri konkursa: tri iz oblasti turizma i jedan iz oblasti umetničkih i starih zanata.

Mala i srednja preduzeća, lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, neprofitne institucije i udruženja, kao i nevladine organizacije, mogu konkurisati podnošenjem tražene dokumentacije, a shodno uslovima konkursa.

Ističući pojedinosti svakog konkursa pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je rekao da je današnja tema veoma važna, jer je sa novim konkursima iz oblasti turizma, za koje su izdvojena sredstva od 43,5 miliona dinara, zaokružen ovogodišnji paket mera za unapređenje turističke ponude Vojvodine koji je dostigao iznos od 82,5 miliona dinara.

Konkurs koji je, takođe objavljen prošle sedmice, a nije direktno u ovom paketu ali je usko vezan za turizam je konkurs za umetničke i stare zanate. Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova će se truditi da što veći broj zahteva, odnosno kvalitetnih projekata, bude realizovan, istakao je Vasin.

Za potrebe malih i srednjih preduzeća objavljena su dva konkursa. Podnosioci imaju mogućnost da prilože samo jedan projekat, a u obavezi su da u realizaciji projekta učestvuju sa najmanje 50 posto sopstvenih sredstava.

Konkursom za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima za finansiranje projekata u oblasti turizma, Pokrajinski sekretarijat za privredu dodeljuje 5 miliona dinara putem tekućih subvencija za projekte u oblasti turizma. Cilj ovog konkursa je unapređenje kvaliteta usluga u turističkim objektima na teritoriji Vojvodine putem organizovanja obuke i uvođenja sistema kvaliteta u oblasti turizma, te kroz informatičko osavremenjavanje i novim turističkim proizvodima. Visina traženih sredstava ne može biti veća od 200.000 dinara.

Drugi konkurs namenjen privatnim preduzećima sa delokrugom u oblasti turizma sa ukupnim sredstvima u iznosu od 25 miliona dinara, koji se realizuje se putem kapitalnih subvencija. Na ovaj način subvencioniše se opremanje ugostiteljskih objekata i smeštajnih kapaciteta dodatnim sadržajima, a za ovu namenu opseg traženih sredstava je od jedan milion do dva miliona dinara. Subvencioniše se i nabavka opreme radi unapređenja turističke ponude za potrebe rentiranja u turističkim objektima na značajnim vojvođanskim destinacijama. Za ovu namenu tražena sredstva ne mogu biti manja od 200.000 dinara, niti veća od 300.000 dinara.

Kao deo paketa mera za unapređenje turizma raspisan je i konkurs za lokalne samouprave, neprofitne institucije i udruženja za finansiranje projekata u ukupnom iznosu od 13,5 miliona dinara, tekući transferi ostalim nivoima vlasti u iznosu od 4 miliona dinara i dotacije ostalim neprofitnim institucijama u iznosu od 9,5 miliona dinara. Ovim putem do izražaja dolaze aktivnosti na polju organizovanja turističko-privrednih manifestacija, unapređenja kamping turizma, unapređenja koncepta aktivnog odmora i organizovanje stručnih seminara i radionica za zaposlene u turizmu. Iznos traženih sredstava ne može biti veći od 2 miliona dinara, pri čemu lokalne samouprave učestvuju sa najmanje 30 posto, a udruženja sa najmanje 10 posto sredstava.

U cilju očuvanja tradicije i nasleđa, Sekretarijat za privredu dodeljuje bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 8 miliona dinara putem dotacija nevladinim organizacijama i ostalim neprofitnim institucijama za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata i domaće radinosti u AP Vojvodini. Sredstva su namenjena za nabavku opreme ili materijala, kojima će biti unapređen rad na očuvanju starih zanata. Sredstva mogu biti namenjena i obučavanju kadrova koji se bave starim zanatima. Visina traženih sredstava po projektu, ne može biti veća od 300.000 dinara.

Rok za podnošenje dokumentacije za dodelu sredstava malim i srednjim preduzećima za finansiranje projekata u oblasti turizma putem tekućih subvencija je 7. oktobar, dok je za preostala tri konkursa 30. septembar 2013. godine.

Više informacija možete pronaći na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik